Predstavljanje 10. broja Zbornika Povijesnog društva Pakrac Lipik
ožu.22

Predstavljanje 10. broja Zbornika Povijesnog društva Pakrac Lipik

U našoj knjižnici održat će se predstavljanje novog, jubilarnog, desetog broja Zbornika Povijesnog društva Pakrac Lipik. Pridružite nam se u četvrtak, 22. ožujka u 18 sati u prostoru naše Čitaonice. Na Zborniku  je radio ukupno 21 autor, a rezultat je 18 novih članaka koji se bave poviješću našeg kraja i zavičaja, te na stručan i zanimljiv način spašavaju pojedine teme i ljude od zaborava. Uz Zbornik bit će predstavljen i najnoviji udžbenik zavičajne povijesti pakračkog kraja za srednje škole, autora Branka Križana. Radujemo se Vašem...

Pročitaj više
Damir Karakaš – književna večer prigodom Dana grada Pakraca
ožu.05

Damir Karakaš – književna večer prigodom Dana grada Pakraca

Ovaj tjedan u našoj je knjižnici posebno užurban – u sklopu obilježavanja Dana grada Pakraca naš se program nakon  gostovanja Josipe Pavičić (utorak, 6.3., 18 h – gradska vijećnica u kompleksu Janković), nastavlja gostovanjem trenutno vrlo popularnog i aktualnog hrvatskog književnika- Damira Karakaša. Po njegovu romanu “Sjećanje šume” nedavno je u Gavelli postavljena istoimena predstava, u režiji Tamare Damjanović. DAMIR KARAKAŠ Rođen 1967. u selu Plašćica kod Brinja u Lici. U Zagrebu je studirao Agronomiju, Pravo, Novinarstvo, a nekoliko godina radio je i kao novinar Crne kronike Večernjeg lista,u Splitu. Od 2001. živi u Bordeauxu u Francuskoj a od 2002. do 2007. u Parizu gdje se uzdržava sviranjem harmonike. U Parizu na Novoj Sorboni studira i Francuski jezik, izvodi performanse, te izlaže konceptualne radove. Još kao tinajdžer objavljuje karikature i crteže u brojnim novinama u bivšoj Jugoslaviji, a nagrađen je i s nekoliko uglednih nagrada za karikaturu. Objavio je knjigu putopisa Bosanci su dobri ljudi (1999.), roman Kombetari (2000.), zbirku priča Kino Lika (2001.), roman Kako sam ušao u Europu (2004.) zbirku priča Eskimi (2007.), roman Sjajno mjesto za nesreću (2009), zbirku priča Pukovnik Beethoven ( 2012)., te roman Blue Moon (2014). Po knjizi Kino Lika redatelj Dalibor Matanić snimio je istoimeni film, višestruko nagrađivan u Hrvatskoj i inozemstvu. Dramu Skoro nikad ne zaključavamo u sklopu predstave Zagrebački pentagram, na scenu ZKM-a postavio redatelj Paolo Magelli (2009). Po romanu Sjajno mjesto za nesreću, u režiji Dalibora Matanića, na sceni Hrvatskog narodnog kazališta u Rijeci, postavljena je i istoimena drama ( 2010). Dramu Snajper na scenu ZKM-a postavila redateljica Franka Perković (2013.), a u Abidjanu, u Obali Bjelokosti redatelj Ivica Buljan (2013.) Početkom 2018. u Gavelli je praizvedena predstava “Sjećanje šume”, po istoimenu Karakaševu romanu. Živi u Zagrebu. “Sjećanje šume”, kako je zapisano uz ovaj roman, “mala je velika knjiga”, “snažna, ogoljena, surova proza u kojoj jezik titra na granici pojavnoga”, priča o odrastanju u već prepoznatljivo Karakaševoj Lici, kraju gdje se emocije teško pokazuju i gdje nije lako biti drugačiji. Junak “Sjećanja šume” senzibilni je dječak / mladić sa srčanom manom, a epizode kroz koje prolazi opore su, duhovite, živopisne minijature izuzetne topline i autentičnosti. Veterinari, vračare, sitni kriminalci, mrki djedovi i brižne majke, otac kao personifikacija neupitnog patrijarhata, i životinje, posvuda, slikoviti bestijarij u oku pripovjedača ništa manje sugestivan od svijeta ljudi, izranjaju iz nigdine koja osjeća dah mora, ali sol joj stiže tek u kosi najslobodnijih. Roman “Sjećanje šume” dobitnik je Nagrade “Kočićevo pero” te prve Nagrade Fric, koju za najbolju neprevedenu prozu protekle godine dodjeljuje tjednik Express. Vidimo se...

Pročitaj više
Radne subote – ožujak 2018.
ožu.05

Radne subote – ožujak 2018.

Dragi korisnici, radne subote u ožujku 2018. su 3. ožujak  i 10. ožujak. Radno vrijeme subotom je od 7,30 do 12,30. Dođite i obogatite svoj vikend dobrim knjigama i filmovima ili u subotnjoj šetnji dođite s najmlađima do knjižnice i provedite ugodno i zabavno vrijeme!

Pročitaj više
Predstavljanje knjige “Šest milimetara”, autorice Josipe Pavičić Berardini
velj.27

Predstavljanje knjige “Šest milimetara”, autorice Josipe Pavičić Berardini

U sklopu ovogodišnjeg obilježavanja Dana grada Pakraca, naša će knjižnica 6.ožujka, utorak, s početkom u 18 sati, u prostoru Gradske vijećnice u kompleksu Janković, ugostiti Josipu Pavičić Berardini. Ona će predstaviti svoju knjigu “Šest milimetara : ispovijest o boli i pobjedi”, objavljenu u lipnju 2017.godine. Knjiga je intimna ispovijest autorice o borbi s karcinomom dojke – počevši od dijagnoze koja joj je postavljena u 35.godini života. Kako je taj događaj uzdrmao temelje njezina života, koje su odluke bile pred njom, s kojim se emocijama susretala i borila – o svemu tome razgovarat ćemo i vjerujem, otići kući bogatiji za jedno novo iskustvo. Stoga, drage žene – dođite, ali povedite i svoje muškarce – priča je ovo koju ne treba propustiti!  ...

Pročitaj više
11. Tjedan psihologije u Gradskoj knjižnici Pakrac
velj.14

11. Tjedan psihologije u Gradskoj knjižnici Pakrac

Dragi naši, i ove godine naša se knjižnica u suradnji s “domaćim” psihologinjama zanimljivim aktivnostima uključuje u obilježavanje jedanaestog po redu Tjedna psihologije. Tjedan psihologije po prvi put je organiziran 2008. godine u sklopu obilježavanja 55. obljetnice Hrvatskog psihološkog društva, kad se velik broj psihologa odazvao i diljem Hrvatske u suradnji s različitim ustanovama pristupio organizaciji različitih aktivnosti kojima se pokazala širina uključenosti psihologijske teorije i prakse u život pojedinca i zajednice. Ove godine, Nataša Major i Ivana Marin pripremile su vam zanimljiva predavanja i aktualne teme:   20.2. (utorak), 17 h  – POGLED U ZVIJEZDE – tko su daroviti? – Nataša Major, prof.psihologije –  Koje pojedince smatramo darovitima ili genijima i po čemu su drugačiji? Pojam o kojem se često govori ali se možda ne zna zašto i kako su ti pojedinci takvima postali. Od darovite djece očekujemo odlične rezultate a češće dobivamo neobična ponašanja. Osigurava li darovitost sreću i uspjeh u životu? A što sa svima nama ostalima? Najavit ćemo još jedno zanimljivo druženje uz mozgalice za svakoga… 22.2. (četvrtak), 18 h – DRUŠTVENI EKSPERIMENT NAŠEG DOBA – Ivana Marin, mag.psych. Iz mora tema socijalne psihologije, ovaj put se upecala ona o društvenim eksperimentima. Da dojam bude jači, pozabavit ćemo se najvećim live eksperimentom današnjeg doba: reality showovima. Zašto su gledani, zašto se ljudi odlučuju na ovakvu vrstu javnog izlaganja i kako su uopće nastali? Posegnut ćemo malo i u ne tako davnu prošlost te pretresti najpoznatije društvene eksperimente poput Stanfordskog zatvora i Millgramovog eksperimenta pokoravanja autoritetu. Želite li biti viđeni i doznati nešto vise o ljudskom ponašanju, ovaj edukativni eksperiment održat će se 22.veljače s početkom u 18 sati u Gradskoj knjižnici...

Pročitaj više
Darujte knjige – Međunarodni dan darivanja knjiga
velj.12

Darujte knjige – Međunarodni dan darivanja knjiga

Na dan koji na poseban način slave zaljubljeni, 14. veljače, obilježava se i Međunarodni dan darivanja knjiga. Pokrenula ga je dječja spisateljica Amy Broadmoore 2012. godine, a ubrzo se proširio na brojne zemlje širom svijeta. Njegova je svrha pobuditi zanimanje za čitanje, osobito kod djece. Na internetskoj stranici projekta Međunarodni dan darivanja knjiga (International Book Giving Day) predlažu se tri načina na koje svatko može sudjelovati u ovome danu, i to darivanjem knjige prijatelju ili rođaku, ostavljanjem zanimljive knjige u nekome javnom prostoru te darivanjem knjige antikvarijatu, knjižnici, dječjoj bolnici ili dobrotvornoj organizaciji. Hrvatsko čitateljsko društvo, jedan od organizatora nacionalne kampanje „Čitaj mi!“, poziva u povodu Međunarodnoga dana darivanja knjiga knjižnice, dječje vrtiće i škole na organiziranje akcije Čitam, dam, sretan sam – svoju knjigu daruj i tuđe srce obraduj. Pozivaju se djeca i odrasli da slikovnice daruju lokalnim knjižnicama koje će ih proslijediti potrebitima – dječjim odjelima bolnica radi humanizacije hospitalizacije djece, domovima za djecu, dječjem SOS selu ili nekoj dobrotvornoj organizaciji. Prigodom darivanja slikovnica knjižničari će čitati djeci, kako bi naglasili koliko je u razvoju djeteta čitanje bitno jer obogaćuje njegovu maštu i rječnik, razvija osjećaje i pomaže mu da zavoli knjige. Naša knjižnica uključuje se u ovu akciju, u suradnji s OŠ braće Radića te vas pozivamo da slikovnice koje vam više ne trebaju ili ih jednostavno želite pokloniti, donesete tijekom ovog tjedna u našu knjižnicu ili školsku knjižnicu OŠ braće Radića, a sve prikupljene knjige bit će proslijeđene na Odjel pedijatrije naše pakračke bolnice, čime će se zaokružiti projekt Čitamo na pedijatriji, koji je u završnoj fazi...

Pročitaj više