Osnovali smo Dječji čitateljski klub

Ove smo godine malo požurili s obilježavanjem Međunarodnog dana dječje knjige, koji se inače slavi 2. travnja, upravo na rođendan velikog pisca Hansa Christiana Andersena, a taj dan se pokušava ukazati na važnost dječje knjige te se djecu pokušava još više usmjeriti prema čitanju. Prilika je to i za obilježavanje druge obljetnice nacionalne kampanje za poticanje čitanja naglas djeci od rođenja, pod nazivom “Čitaj mi!”.Kampanja “Čitaj mi!” pokrenuta je u Europskoj godini čitanja naglas (2013.) s ciljem da promicanje rane pismenosti i kulture čitanja u obiteljima kontinuirano provodimo i u nadolazećim godinama, kako bi čitanje naglas postalo stalnom aktivnošću u hrvatskim obiteljima s malom djecom; također, s ciljem da usluge za bebe i djecu rane dobi i njihove roditelje postanu dijelom stalnih knjižničnih programa u narodnim knjižnicama, a suradnja između knjižničara, pedijatara, odgojitelja, logopeda i drugih stručnjaka postane što intenzivnija u promicanju čitanja naglas djeci od rođenja.

Mi smo ovaj dan odlučili obilježiti osnivanjem Dječjeg čitateljskog kluba. Naime, 26.ožujka je u prostoru Gradske knjižnice Pakrac na zajedničku inicijativu Osnovne škole braće Radića i Gradske knjižnice Pakrac održan osnivački susret Dječjeg čitateljskog kluba. Prvom susretu odazvalo se 15 učenika viših razreda OŠ koji su zajedno sa školskom knjižničarkom Anitom Pavlečić i nastavnicom hrvatskog jezika Vesnom Nemet odlučili dio svog vremena posvetiti čitanju knjiga koje izlaze iz okvira obvezne lektire, što je i bio jedan od ciljeva osnivanja ovog kluba. Na ovakav potez odlučili smo se nakon što smo vidjeli kako je dobro zaživio Čitateljski klub za odrasle, a suradnjom naše i školske knjižnice želimo još više promicati čitalačke navike, razvijanje kritičkog mišljenja, ali i socijalne i komunikacijske vještine kod djece, te ih zanimljivim i slobodnim izborom knjiga  motivirati i pokazati kako je čitanje dobar način provođenja slobodnog vremena.

Članovi Dječjeg čitateljskog kluba sastajat će se jednom mjesečno, a jedan od prvih zadataka im je smisliti naziv i logo kluba.

 

Author: Knjiznica Pakrac

Share This Post On
Skip to content