Noć knjige 2022.

Dragi ljubitelji knjige i čitanja,

pred svima nama je jedanaesta Noć knjige, manifestacija koja se organizira u povodu Svjetskog dana knjige i autorskih prava (23. travnja) i Dana hrvatske knjige (22. travnja) a cilj joj je zajedničkim snagama skrenuti pozornost na knjigu i čitanje, njihovu vrijednost i značenje za pojedinca i društvo u cjelini.

Ove godine specifičnost Noći knjige je “produljeno trajanje”, odnosno mogućnost organizacije programa od 22. travnja pa sve do 25. travnja, ponajviše zbog dinamike školske godine i uskrsnih praznika.

U našoj knjižnici program Noći knjige održat će se 25. travnja, od 18 h pa do 23 h, uz raznovrstan program namijenjen svim generacijama.

Uz Čitaonicu i radionicu za djecu s kojom započinjemo Noć knjige, dodijelit ćemo nagrade NAJ čitateljima u prethodnoj godini, a poslastica za sve ljubitelje domaće književnosti bit će Književna čajanka na kojoj će nam gostovati Edo Popović, književnik kojeg dosad nismo imali priliku vidjeti i čuti u Pakracu, a upravo je on prava osoba s kojom ćemo se dotaknuti tema slobode, pisanja, položaja književnosti i književnika u ovom današnjem, sve neobičnijem i surovijem društvu i okruženju. Ovo književno druženje obogatit će i naš prijatelj Đorđe Cvijić, Pakračanima dobro poznati majstor čaja – uz šalice oolong čaja i priča o književnosti bit će ljepša i toplija.

Program Noći knjige u Pakracu oslanja se na ovogodišnju temu a to je Knjiga kao prostor slobode – istražujemo kako nam knjige pomažu proširiti granice naših unutarnjih i vanjskih svjetova i kako šire prostor slobode u nama, ali i kako su knjige kroz povijest prolazile razdoblja zabrana i cenzura i bile označavane kao loše, skandalozne, opskurne ili opasne. O tome će govoriti naša izložba Čitati slobodno – o cenzuri i zabranjenim knjigama, koju pripremamo u suradnji s Muzejom grada Pakraca.

Za kraj, tu je radionica Zamračene ili Blackout poezije za sve zainteresirane, ali i akcije koje će biti moguće iskoristiti tijekom cijele Noći knjige – svi novi članovi mogu se besplatno učlaniti, a možete svojim kućama i besplatno ponijeti neku od otpisanih knjiga iz našeg fonda.

Dovoljno razloga za posjet knjižnici?
Vidimo se!

Author: Knjiznica Pakrac

Share This Post On
Skip to content