Povijest knjižnice

O povijesti Gradske knjižnice Pakrac ne postoji mnogo pisanih izvora, a podatke o postojanju prve čitaonice donosi Vijoleta Herman Kaurić u svojoj knjizi Krhotine povijesti Pakraca:

„Prva čitaonica osnovana je u Pakracu 1872. godine i bila je to najstarija pakračka kulturna ustanova. Čini se kako čitaonica nije bila duga vijeka, budući da je 1880. god. iznova zabilježeno postojanje Pakračke čitaonice. Čitaonica je postojala 1890.godine, ali se vjerojatno nakon nekog vremena ugasila. Do ponovnog ustroja čitaonica – ovoga puta s nacionalnim predznakom – došlo je tek 1906.godine, kad su osnovane Hrvatska čitaonica te Srpska čitaonica. Obje su djelovale do izbijanja Prvoga svjetskoga rata. I dok se za Hrvatsku čitaonicu zna da je djelovala na katu hotela Pakrac, gdje se nalazila i knjižnica, o Srpskoj čitaonici nije poznato ništa.“

(Herman Kaurić, V. Krhotine povijesti Pakraca : povijest naselja od prapovijesti do 1918. godine. Slavonski Brod, 2004.)

Nakon toga, nepoznato je što se s knjižnicom, odnosno čitaonicom događalo do kraja Drugog svjetskog rata, kad se knjižnična djelatnost počinje odvijati u sklopu tada osnovanog Narodnog sveučilišta. U monografiji Pakrac 1945. – 1975. navodi se kako je Narodno sveučilište, uz organiziranje rada knjižnica i čitaonica u Pakracu i Lipiku, organiziralo i putujuće knjižnice i kinopredstave. Tijekom tog vremena knjižnica je mijenjala lokaciju, da bi 1981. preselila u prostor u kojemu se nalazi i danas, a riječ je o prostoru od 385 m², a u kojem se nalaze Odjel za odrasle sa zavičajnom i referentnom zbirkom te zbirkom AV građe, Dječji odjel te Čitaonica s računalima za pristup internetu.

Krajem kolovoza 1991. godine agresijom na Hrvatsku Pakrac je doživio najveće razaranje u povijesti u kojem je, uz mnoga ljudska stradanja, ostao gospodarski i kulturno osiromašen, uništeni su brojni kulturni objekti i spomenici. Knjižnica i čitaonica znatno je oštećena, kako sam objekt, tako i inventar i oprema. Unatoč tome, naša knjižnica bila je jedna od rijetkih koja je najveći dio svog knjižnog fonda uspjela spasiti, preseljenjem u bjelovarsku knjižnicu. Već 1992. godine fond je vraćen u knjižnicu i nastavilo se s radom.

Nakon Domovinskog rata knjižnica je djelovala u sklopu Pučkog učilišta Pakrac, a Odlukom Gradskog vijeća grada Pakraca od 05.10.1999. i temeljem Rješenja o suglasnosti Ministarstva kulture od 17. veljače 2000. godine knjižnica se izdvaja iz Pučkog učilišta i postaje samostalna ustanova – Samostalna narodna knjižnica i čitaonica Pakrac. Naziv knjižnice mijenja se 2011. godine u Gradska knjižnica Pakrac.

Skip to content