Dokumentarna srijeda / KROĆENJE VRTA – projekcija dokumentarnog filma

Naša knjižnica od ove je godine ponosni partner KineDok programa – KineDok je alternativna distribucija europskih dokumentarnih filmova koja okuplja oko 180 netradicionalnih prikazivačkih mjesta u šest europskih zemalja. Djeluje kao međunarodna kino-zajednica koja povezuje publiku i autore dokumentarnih filmova, projekcije se održavaju u galerijama, kafićima, parkovima, šumama, dvorištima, klubovima, trgovima, knjižnicama – svugdje gdje se mogu postaviti platno i projektor!
Nakon što smo tijekom ovogodišnjeg Multipaka i COOLturnog ljeta odgledali neke od dokumentaraca iz KineDok kataloga, do kraja godine nastavljamo u opakom ritmu 🙂 Naime, dvije ili tri srijede u mjesecu bit će rezervirane za program Dokumentarna srijeda – družimo se uz projekcije dokumentaraca, a nakon projekcije vrijeme i prostor su otvoreni za raspravu i dojmove odgledanog! Ove srijede, 12. listopada, od 18 sati gledamo film KROĆENJE VRTA.

O FILMU:
Kroćenje vrta (Gruzija, 2021., 87′, režija: Salomé Jashi)
Gruzijski tajkun i bivši premijer razvio je neobičan hobi – otkupljuje stabla stara nekoliko stoljeća, od kojih su neka visine nebodera, i potom naručuje njihovo iskopavanje iz mjesta duž gruzijske obale kako bi ih preselio u svoj privatni vrt. Da bi se stabla tih razmjera mogla presaditi, okolna se zemlja komada i raskapa, a ljudi koji žive u okolici prisiljeni su se prilagoditi takvoj dramatičnoj promjeni. Film prati jedan takav nadrealni slučaj i ujedno preispituje potrebe i vrijednosti koje prevladavaju u suvremenom gruzijskom društvu, osvrćući se i na temu prisilne migracije. Kako je moguće da velika prirodna bogatstva bez većih problema mogu dobiti privatnog vlasnika?

Vidimo se u knjižnici od 18 h – ulaz je naravno besplatan i poželjan!

Author: Knjiznica Pakrac

Share This Post On
Skip to content