“Dora Pejačević kao čitateljica:praksa čitanja kao oblik samoobrazovanja” – predavanje, dr.sc. Dinko Župan

Budući da je središnja tema ovogodišnjeg Mjeseca hrvatske knjige glazba – s velikim zadovoljstvom pozivamo vas na jedno jako zanimljivo predavanje koje u sebi spaja i čitanje i glazbu i žensku emancipaciju, obrazovanje i povijesnu priču.
Naš dragi gost, dr.sc. Dinko Župan s Hrvatskog instituta za povijest, održat će predavanje pod nazivom “Dora Pejačević kao čitateljica:praksa čitanja kao oblik samoobrazovanja”.
Svi Doru Pejačević znamo kao skladateljicu i pripadnicu bogate grofovske obitelji Pejačević, no manje je poznata činjenica kako je ona bila i strastvena čitateljica, s bogatom bibliotekom i vrlo zanimljivim dnevnikom čitanja. Upravo će nam o toj njezinoj strani govoriti naš gost predavač – predstavit će ju kao vrhunsku čitateljicu odnosno intelektualku na koju su utjecale ideje onodobnih filozofa Arthura Schopenhauera, Sørena Kierkegaarda, Friedricha Nietzschea, ali isto tako i uglednih književnih imena kao što su Oscar Wilde, Henrik Ibsen, Fjodor Mihajlovič Dostojevski, Thomas Mann, Rainer Maria Rilke, a osobito Karl Kraus, njemački književnik s kojim je i prijateljevala.

U programu će sudjelovati, i to upravo izvođenjem skladbi Dore Pejačević, učenici i učitelji Osnovne glazbene škole i tako na najbolji način oplemeniti ovu povijesno-književno-glazbenu poslasticu!

Author: Knjiznica Pakrac

Share This Post On
Skip to content