Ivan Đogić / IRAN U PREZENTU – predstavljanje knjige i predavanje o tirkiznoj zemlji Iran

Jeste li se ikad uhvatili kako s predrasudama gledate prema nekim zemljama i narodima, ne znajući ustvari kako uistinu izgledaju njihova kultura i životne navike?

Ako ste tako razmišljali o Iranu, naš sljedeći gost raspršit će sve vaše predrasude – predstavljanjem knjige i predavanjem o zemlji koju naziva tirkiznom.

U goste nam stiže Ivan Đogić, čovjek koji je svoju zagrebačku adresu 2018. godine zamijenio iranskom. Bavi se turizmom i upravo tako sve ono što je njemu fascinantno i što ga zanima dijeli sa stranim posjetiteljima i drugim znatiželjnicima. Kroz svoj putopisni prvijenac, knjigu Iran u prezentu, približava nam kako to izgleda život u ovoj šarmantnoj, pomalo neshvaćenoj i nadasve zabavnoj zemlji, a za nju je ujedno dobio i Nagradu Dijana Klarić za najbolju hrvatsku putopisnu knjigu u 2021. godini.

Svoj osvrt na knjigu dao je i poznati “lovac” Krešimir Sučević Međeral pa piše sljedeće:

Dijelom kronika iranskog društva, kulture, povijesti i zemljopisa, a djelom svojevrsna virtualna turistička tura, ova će Vas knjiga povesti u fascinantan svijet zemlje o kojoj postoji mnoštvo zabluda. Ako vas zanima Iran i želite ga pobliže upoznati te ste se spremni uhvatiti u koštac s vlastitim i medijskim predrasudama o Iranu, Irancima, šijitima, Islamskoj Republici, Perzijancima, našli ste ono što vam treba. Ivan piše vrlo pitko, intelektualno, ali ne zamorno, slažući, kao u baklavi, red osobnih iskustava (ugodnih i neugodnih – nije mu problem kritizirati ni sebe ni Irance ako smatra da stvari treba nazvati pravim imenom), red turističkih i servisnih informacija, red povijesnih anegdota. Monografija, vodič, putopis… sve u jednom.


Čekamo vas u društvu s autorom u našoj knjižnici, u srijedu, 22.12. u 18 sati!
Sve znate, COVID potvrde i obavezna najava dolaska na mail knjiznica@pakrac.hr ili telefon 411-716.

Author: Knjiznica Pakrac

Share This Post On
Skip to content