Miúcha: Glas bossa nove / projekcija dokumentarnog filma – COOLturno ljeto 2023.

Film o neopjevanoj kraljici bossa nove, anti-muzi koja izranja iz sjene rušeći muški narativ i otkrivajući dosad neispričanu priču o ovom brazilskom glazbenom fenomenu, u suradnji s Restart documentary gledamo ove godine na našem COOLturnom ljetu / u ponedjeljak, 3.7. u 20 sati u prostoru naše knjižnice!

Miúcha: Glas bossa nove ( Miúcha: The Voice of Bossa Nova / režija: Liliane Mutti & Daniel Zarvos / Brazil, SAD / 2022. / 98′ , jezik: portugalski, titlovi: hrvatski) iz feminističke perspektive govori o povijesti tog sjajnog glazbenog pravca. Ispričana je kroz ekskluzivne 16mm kućne filmove, dnevnike, pisma i osobne glazbene snimke Miúche i João Gilberta. Film pokriva vremenski raspon od 20 godina, od 1962. do 1982. – Miúchinu borbu da postane pjevačica i njezin turbulentni brak s Joãom Gilbertom koji se danas smatra pionirom Bossa Nove. Usponi i padovi ovo dvoje umjetnika potpuno su u skladu s turbulentnim vremenima u kojemu su živjeli, a trenutke njihovih uspjeha, siromaštva i ludila savršeno prenose Miuchini dnevnici, pisma i akvareli.

Miúcha je jedina umjetnica koja je skladala, snimala i nastupala sa zlatnim trojcem Bossa Nove – Tomom Jobimom, Vinicius de Moraesom i Joãom Gilbertom. Ona je anti-muza koja cvate i razbija muški narativ, te priča dosad neispričanu priču o ovom brazilskom glazbenom fenomenu.

Festivali i nagrade:

TELLURIDE FILM FESTIVAL 2022 / TORONTO IFF 2022 / FESTIVAL DO RIO 2022 / IDFA 2022 / FIPADOC 2023 / GÖTEBORG FF 2023 / CPH:DOX 2023 / MILLENIUM DOCS AGAINST GRAVITY 2023

Recenzije:

Cool i ležeran poput same bossa nove. – Original Cin

Čak i oni koju su mislili da znaju sve o Miúchi, naučiti će mnogo iz ovog pažljivo istraženog portreta koji ispituje njezine uspone i padove, kako u glazbi tako i u životu. – THE ARTS FUSE

Author: Knjiznica Pakrac

Share This Post On
Skip to content