Noć knjige 2023. u Pakracu

Poštovani,

kao i svih godina dosad, i ove 2023. Gradska knjižnica Pakrac uključuje se u nacionalnu manifestaciju Noć knjige! Noć knjige terminski se “vrti” oko dvaju važnih datuma – Svjetskog dana knjige i autorskih prava (23. travnja) i Dana hrvatske knjige (22. travnja).

Program u našoj knjižnici održat će se u petak, 21. travnja, a radno vrijeme knjižnice “zagazit” će u noćnu smjenu – od 18 do 23 sata, a u fokusu će biti upravo središnja tema ovogodišnje Noći knjige – umjetna inteligencija.

Sanjaju li roboti električne knjige? – pitanje je kojim parafraziramo naslov kultnog romana Philipa K. Dicka, ka koji je poslužio i kao književni predložak filmu Blade Runner, no brojni književnici prije njega bavili su se pitanjem umjetne inteligencije i njezinu utjecaju na čovjeka i njegov svakodnevni život, udarajući tako temelje SF književnom žanru koji i danas ima svoje brojne poklonike. U kontekstu čitanja i knjige, nas posebno zanima sudbina današnjeg čitatelja i knjige suočene s brojnim pitanjima koja svakodnevna upotreba umjetne inteligencije postavlja pred nas – hoće li umjetna inteligencija u nekom trenutku potpuno zamijeniti čovjeka? Može li stroj postati uspješan autor? Što će to značiti za umjetnost, a ponajviše za književnost? Hoćemo li, previše se oslanjajući na AI, zanemariti svoje intelektualne resurse?

Upravo kako bismo odgovorili na ova, a i smislili neka nova pitanja, program smo posvetili svim generacijama, oslanjajući se na domaće kreativne i intelektualne snage, naravno, ne zaboravljajući i svoje NAJ čitatelje, kojima ćemo dodijeliti nagrade i priznanja, a uz sve to, čeka vas i mali glazbeni program iznenađenja!

Neka vam vikend započne uz knjigu, knjižnicu i još jednu Noć knjige u Pakracu!

Author: Knjiznica Pakrac

Share This Post On
Skip to content