Predstavljanje knjige “Pobuna.Okupacija.Poraz. – Zapadna Slavonija 1990. – 1991.” / 28. godišnjica VRO “Bljesak”

U sklopu programa obilježavanja 28. obljetnice VRO Bljesak, naša knjižnica u suradnji s Udrugom hrvatske policije branitelja Pakraca i Lipika i Gradom Pakracom organizira predstavljanje knjige autorice dr.sc. Janje Sekule “Pobuna.Okupacija.Poraz. – Zapadna Slavonija 1990. – 1991.”, 5. svibnja (petak), u prostoru Gradske vijećnice u kompleksu Janković, s početkom u 18 sati.
Riječ je o knjizi objavljenoj krajem 2022., u nakladi izdavačke kuće Alfa i Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata, čija je autorica dr. sc. Janja Sekula, povjesničarka zaposlena u Hrvatskom memorijalno-dokumentacijskom centru Domovinskog rata, urednik je dr. sc. Ante Nazor, a recenzenti dr. sc. Davor Marijan i dr. sc. Ivica Miškulin.
Knjiga je plod autoričinog dugogodišnjeg istraživanja srpske pobune i paradržave na području zapadne Slavonije ali i čitave Hrvatske. U devet poglavlja obrađen je niz tema od kojih su neke više, a neke manje poznate hrvatskoj javnosti; fokus knjige je na političkim događajima, poput uzroka pobune, njezina tijeka i glavnih nositelja, povezanosti zapadnoslavonskih Srba s Kninom i Beogradom te JNA. U knjizi je objavljen i niz priloga poput arhivskih dokumenata, fotografija, karata, grafikona i tablica.
Knjiga je ujedno i značajan doprinos istraživanju ratnih zbivanja na području našeg grada, stoga se nadamo kako ćete se promociji odazvati u što većem broju, a knjigu će predstaviti upravo domaće snage – Ivan Zvonimir Ivančić – povjesničar i Pakračanin koji se godinama bavi temama vezanim uz Domovinski rat na našem području, Miroslav Ivančić – predsjednik Udruge hrvatske policije branitelja Pakraca i Lipika, Božana Sliško – u ime izdavačke kuće Alfa, Monika Lucić Fider – kao moderatorica promocije i sama autorica, dr.sc. Janja Sekula.

Author: Knjiznica Pakrac

Share This Post On
Skip to content