Projekcija dokumentarnog filma – 1991. : Početak, obrat i pobjeda – Pakrac / program obilježavanja 33. godišnjice početka Domovinskog rata u Pakracu

Kao i svake godine, i ove Grad Pakrac i Udruga hrvatske policije branitelja Pakraca i Lipika organiziraju program obilježavanja godišnjice početka Domovinskog rata 1. i 2.ožujka 1991. godine.

Naša knjižnica se u suradnji s Udrugom hrvatske policije branitelja Pakraca i Lipika i Gradom Pakracom uključuje u obilježavanje ove važne obljetnice programom koji će se održati u četvrtak, 29.2.2024. godine, u prostoru Gradske vijećnice u kompleksu Janković od 18 sati.
Očekuje vas projekcija dokumentarnog filma o početku Domovinskog rata – 1991. : Početak, obrat i pobjeda – Pakrac (scenarij: Borna Marinić, režija: Davor Šarić, produkcija – Prvi red fotelja d.o.o., trajanje: 52 minute).

O filmu:
U Jugoslaviji početkom 1991. godine rastu napetosti. U zapadnoj Slavoniji dio Srba odlučuje, po uzoru na Knin, otkazati poslušnost hrvatskoj vlasti.
Zagreb to ovaj put ne može mirno promatrati. Nakon što su 1. ožujka 1991. u Pakracu razoružani policajci hrvatske nacionalnosti, pokrenuta je velika akcija.
Iz Bjelovara i Zagreba idućeg dana u grad su ušle jake snage MUP-a i vratile policijsku postaju pod nadzor. Uskoro počinje napeti triler. S okolnih brda počinje se pucati na hrvatsku policiju te dolazi do prvog pravog vatrenog okršaja u kojem samim čudom nije bilo poginulih policajaca. Pokazalo se da je događaj koji je prema Beogradu trebao označiti kraj snova o slobodnoj Hrvatskoj ustvari bio “početak” krvave borbe za samostalnost i neovisnost Republike Hrvatske.
Ovaj film dio je serijala “1991: Početak, obrat i pobjeda” koji govori o tri događaja ratne 1991. u zapadnoj Slavoniji. Početak tematizira početak oružanog sukoba između hrvatske policije i pobunjenih Srba u Pakracu u ožujku 1991. godine. Obrat tematizira bitku za Stari Grabovac u kojoj su hrvatske snage tijekom listopada 1991. zaustavile prodor JNA prema zapadu. Pobjeda je pak ovaj film koji progovara o oslobađanju prvog većeg mjesta u Domovinskom ratu.

Nakon projekcije pridružit će nam se gost, scenarist filma, povjesničar i novinar Borna Marinić koji će održati kratko predavanje naziva Pakrački događaji iz perspektive beogradskih dnevnih tiskovina “Borba” i “Politika”.

Vidimo se u četvrtak!

Author: Knjiznica Pakrac

Share This Post On
Skip to content