Putopisno predavanje: Goran Blažević / KONTRA VJETRA : biciklom od Senegala do Ceute

Dragi ljubitelji književnosti i putovanja, 

u našoj se knjižnici tijekom ovogodišnjeg Mjeseca hrvatske knjige uistinu putuje – nakon sjajnog Hrvoja Jurića, u goste nam stiže još jedan putopisac, Goran Blažević, koji će nam predstaviti novu putničku priču – vodit će nas od zelenog Senegala preko vjetrovite Mauritanije i pustoši Zapadne Sahare, preko urbanog Maroka sve do španjolskog teritorija na afričkom kontinentu. 

Naime, nakon što je 2016. prehodao balkansku izbjegličku rutu (opisano u knjizi Svilim), Blažević se 2020. upustio u novi projekt s ciljem usmjeravanja pažnje na još jednu važnu socijalnu i političku temu. Projekt Kontra vjetra temelji se na njegovoj ideji da biciklom prijeđe udaljenost od 3 500 km, a u središtu interesa je praćenje jedne od tri migracijske rute koje afrički narodi koriste u pokušaju dolaska do Europe. Na tom mu se putu pridružio Ivan Mladenović iz Šida, pa se tako dvije osobe, koje se nikad prije nisu srele, suočavaju s vlastitim (nekad i različitim) pogledima na svijet i kreću u prelazak čitavog ruba Saharske pustinje isključivo vlastitim snagama – kontra raznih izazova, kontra vjetra koji neprestano puše u suprotnom smjeru. Nakon mjesec i pol dana Goran je stigao do Ceute, no čak i tako blizu kraja – nije kraj. Njegov povratak kući otežalo je izbijanje pandemije, što će dodati još malo pustolovnog začina u cijelu ovu priču. 

Za projekt / poduhvat Kontra vjetra Blažević je nagrađen Nagradom Dijana Klarić za Najbolji projekt na Festivalu putnika u Šibeniku 2021. godine, a mi ćemo stoga svoj poziv završiti upravo riječima kojima je stručni žiri obrazložio svoju odluku: 

“Goran Blažević prevalio je 3500 kilometara na dva kotača afričkim cestama. Avanturistički je podvig biciklirati od Dakra u Senegalu do španjolske enklave Ceute u sjevernoj Africi, neprestano izložen žarkom afričkom suncu i nemilice šiban pustinjskim vjetrom. Istom rutom svakodnevno prolaze tisuće Afrikanaca koji bježe od afričke besperspektivnosti i sanjaju bolji život u bogatoj Europi. Migrantska ruta bila je i nit vodilja njegova putovanja, kako bi bolje shvatio odakle ljudi bježe, što ih goni i kakve opasnosti vrebaju na tom putu. Goran nam svojim putopisima pomaže da bolje shvatimo današnju zapadnu Afriku i težinu života na afričkom tlu, ali istodobno i težinu i ljepotu bicikliranja afričkom pustinjom.“

Vidimo se u Pakracu, 13.11.2023. (ponedjeljak) u Gradskoj knjižnici, s početkom u 18 sati! 

Author: Knjiznica Pakrac

Share This Post On
Skip to content