Radionica linoreza i tiska – COOLturno ljeto 2020.

Ovogodišnje COOLturno ljeto završavamo jednom zanimljivom umjetničkom radionicom!
Riječ je o linorezu – grafičkoj tehnici koja prema podjeli klasičnih tiskovnih postupaka spada u kategoriju visokog tiska.
Kao i kod drvoreza, podloga se obrađuje noževima za tu namjenu. Za razliku od drvoreza, linorez je lakši način rada zbog mekše i jeftinije podloge, tj. linoleuma, koji ne zahtijeva poseban alat za obradu drveta. Mekoća podloge omogućava lakšu izradu i reprodukciju valovitih linija.
Sama tehnika otiskivanja omogućava izradu više različitih ploča za višebojni otisak. Pablo Picasso je koristio višebojnu metodu tiska na način da je nakon otiskivanja svake boje istu ploču rezbario novim detaljima i ponovno otiskivao preko istog otiska. Kao i kod drvoreza, moguć je ručni postupak tiska, kao i tisak u knjigotiskarskim strojevima. Zahvaljujući jednostavosti i brzini izrade, pogodan je za izradu plakata, ilustracija i slično.

Našu radionicu vodit će dugogodišnji suradnik knjižnice i muzeja – Hrvoje Šebić, poznatiji kao Gaz 🙂

VAŽNO: radionica je namijenjena djeci starije školske dobi, a OBAVEZNE su prijave zbog ograničenog broja polaznika – prijaviti se možete na mail knjiznica@pakrac.hr ili telefon 411-716.

Vidimo se!

Author: Knjiznica Pakrac

Share This Post On
Skip to content