Radionica HAI – Hrvatske autentične igračke – COOLturno ljeto 2020.

U srijedu 22.7.2020. započinjemo ovogodišnje COOLturno ljeto s zaista posebnom radionicom za male ali i one nešto veće koji se vole igrati 😊
Ako imate problem jer vam se podmladak igra s uvijek istim uvoznim industrijskim igračkama, rješenje ćete pronaći u pravim Hrvatskim autentičnim igračkama.
Naslijeđe i baština su nam bitni kako bismo razvili identitet, ali i cijenili druge kulture. No kako predškolcima prenijeti i pobuditi zanimanje za bogatstvo narodnih nošnji i plesova, običaje, pečenje božićnog kruha ili ljepotu paške čipke, a sve na njima zanimljiv i razvojno primjeren način?
Upravo za takve potrebe i kroz dugogodišnji zajednički trud pedagoga i studenata dizajna osmišljene su igračke HAI (Hrvatske autentične igračke).
Igrajući se Pagusom, djeca će moći sama plesti Pašku čipku i, naravno, razvijati koordinaciju ruka – oko. Igračkom Znatiželjna nit možemo plesti u 3D formatu. Šareno i veseli nas.
Društvena igra Čičulin inspirirana je tradicionalnom tehnikom ukrašavanja kruha, jer nekoć se kruh nije kupovao u pekari.
Stvaralaštvo je najbolja metoda za vizualni odgoj. Kad smo upoznati s procesima stvaranja onda nas automatski više zanimaju te više poštujemo tuđi rad i kreativnost.
Zvutka je igračka inspirirana nošnjama i plesovima. Uz Zvutku (stiliziranu lutku – zvrk) na raspolaganju su šablone za oslikavanje tkanina, na kojima su osnovni motivi koji se pojavljuju na svim hrvatskim nošnjama. Pomoću njih djeca oslikavaju priložene „haljinice“ te kombinirajući motive, stvaraju svoje personalizirane i jedinstvene nošnje. Dakako, razvija se i zajedništvo: igračke mogu predstavljati plesni par ili pak kolo.
Dođite svi i u bilo kojem trenutku trajanja radionice uskočite u igru s igračkama: Pagus, Čičulin, Zvutka i Znatiželjna nit.

Iako su igračke predviđena za predškolce, podjednako su zabavne i onoj starijoj djeci, kao i odraslima jer igra ne poznaje dobne granice.
A na kraju nam ostaje i izložba radova!

Uskočite u bilo kojem trenutku za vrijeme trajanja radionice!

 

Author: Knjiznica Pakrac

Share This Post On
Skip to content